Resipi Cara Masak Ikan Kayu(Tongkol) Masak Cili Bersantan

 Resipi Cara Masak Ikan Kayu(Tongkol) Masak Cili Bersantan bawah ni memang wajib korang cuba. Serius sedap gilaa.

 


Jom try jom! Jangan lupa bantu min share resipi ni di Facebook / WhatsApp tau, boleh la buat bayar sewa rumah ni ha.

BAHAN-BAHAN MASAKAN

Ikan kayu (gaul dgn garam dan kunyit- goreng stgh masak sj-ketepikan)

Cili kering(ikut pedas masing2)

1biji bawang besar

1ulas bawang putih

Kisar semua bahan diatas

1sudu kecil paste asam jawa

1/2 cawan air

Santan pekat RM2

2 tangkai daun kari(wajib)

Garam (sesedap rasa)

Gula (sesedap rasa

Sedikit Secukup Rasa

1biji bawang besar yang dimayang untuk hiasan

 

CARA-CARA MEMASAK

Tumis bahan yang dikisar tadi sampai naik bau.

Masukkan garam,gula,daun kari,paste asam jawa dan air.

Kacau sampai mendidih

Kemudian masukkan santan pekat,ikan kayu yang digoreng tadi dan garam secukup rasa (api jgn kuat sgt).

Kacau dan biarkan hingga pekat sedikit baru masukkan bwg besar yg dimayang utk hiasan..

Senang kan..Selamat Mencuba!!!😘😘

credit : Maslina Pawanchik‎

Catat Ulasan

0 Ulasan