Resipi Cara Masak Ikan Kayu(Tongkol) Masak Cili Bersantan bawah ni memang wajib korang cuba. Serius sedap gilaa.
Jom try jom! Jangan lupa bantu min share resipi ni di Facebook / WhatsApp tau, boleh la buat bayar sewa rumah ni ha.
BAHAN-BAHAN MASAKAN
Ikan kayu (gaul dgn garam dan kunyit- goreng stgh masak sj-ketepikan)
Cili kering(ikut pedas masing2)
1biji bawang besar
1ulas bawang putih
Kisar semua bahan diatas
1sudu kecil paste asam jawa
1/2 cawan air
Santan pekat RM2
2 tangkai daun kari(wajib)
Garam (sesedap rasa)
Gula (sesedap rasa
Sedikit Secukup Rasa
1biji bawang besar yang dimayang untuk hiasan
CARA-CARA MEMASAK
Tumis bahan yang dikisar tadi sampai naik bau.
Masukkan garam,gula,daun kari,paste asam jawa dan air.
Kacau sampai mendidih
Kemudian masukkan santan pekat,ikan kayu yang digoreng tadi dan garam secukup rasa (api jgn kuat sgt).
Kacau dan biarkan hingga pekat sedikit baru masukkan bwg besar yg dimayang utk hiasan..
Senang kan..Selamat Mencuba!!!😘😘
credit : Maslina Pawanchik
0 Ulasan