Resipi Kerutuk Daging Terengganu - Resipi Original Terengganu

Resipi Kerutuk Daging Terengganu - Resipi Original Terengganu yang dikongsikan netizen di Facebook ni cukup menarik perhatian min untuk kongsi dengan korang. Sedap napok weyh!

Oh ya, jangan lupa kongsikan artikel dibawah hanya dengan butang perkongsian dibawah ini bersama rakan anda di Facebook, WhatsApp group mahupun di Twitter. Ianya amat kami hargai.


Saudara Muliadi Ramli berkongsi resipi original masakan Terengganu dibawah. Wajib cuba guys!

Satu lagi resepi yg menjadi buruan di Bazar Ramadan kerutuk daging... sangat sedap dimakan dgn nasi berperisa atau nasi putih.
 
Kuahnya agak pekat penuh dgn aroma rempah ratus..meletup- letup di dlm mulut...😆😆
 
Resipi Kerutuk Daging Terengganu
 
1. Daging Lembu 1kg (dibersihkan dan dipotong melawan urat dging..tidak terlalu tebal atau nipis...potong dlm potongan daging yg agak besar)
 
2. Bahan tumis
- bwg besar 1 biji
- bwg merah 2 biji
- bawang putih 2 ulas
* semua dimayang
- rempah 4 skwan
- cili giling 4 sb
 
3. Bahan kisar halus ;
- bwg besar 1 bji
- bwg merah 10 biji
- bwg putih 3 ulas
- halia 1 inci
- lengkuas 1 1/2 inci
- kunyit hidup 1/2 inci
 
Bahan lain:
-Rempah kerutuk 2 sb
- rempah gulai cap rose 2 sb
- Rempah masak cap rose 1 sb
- santan 1 kotak kecil
- kerisik 3 sb
- gula Nisang 1/2 keping
- bwg Holland 1 biji (1 biji dipotong 6)
- cili merah besar 2 biji
-cili hijau 2 biji
-air asam jawa 1 mangkuk kecil
- garam gula perasa
 
Cara-Cara membuatnya :
 
Daging yg dah siap dibersihkan dicampurkan sekali dgn bahan kisar dan rempah.
 
Diperap 20 ke 30 minit..kemudian panaskan minyak..tumis bhn2 tumis dan cili giling..hingga pecah minyak.
 
Kemudian masukkan daging yg diperap..biar keluar semua air daging..tutup periuk dalam 30 minit..masak hingga hampir kering airnya.
 
Kemudian masukkan air..biar dging sampai lembut atau empuk ..masukkan air asam jawa..masukkan santan..kacau rata...masukkan kerisik..gula melaka dan garam..biar pekat kuahnya.
 
Jangan lupa untuk rasa..jika sudah cukup rasanya..masukkan bwg besar yg dipotong 6 dan cili besar merah dan hijau sbg hiasan..siap..selamat mencuba

 

Catat Ulasan

0 Ulasan