Resipi Asam Gumpal Sangupal - Resipi Original Terengganu yang dikongsikan En Muliadi Ramli di Facebook ni cukup menarik perhatian min untuk kongsi dengan korang. Sedap weyh!
Benda baik kita kena kongsi-kongsi kan! Betul tak. Ikuti perkongsian beliau dibawah.
Oh ya, jangan lupa kongsikan artikel dibawah hanya dengan butang perkongsian dibawah ini bersama rakan anda di Facebook, WhatsApp group mahupun di Twitter. Ianya amat kami hargai.
Lama rasanya abam dok buat kuih legend Tganu kita ning. Masa buat mula2 dulu jadi pecah2..masa tu baru belajar kadang2 sakit hati jgk bila buat dok jadi ni. Bila buat2 bnyk kali alhamdulillah jadi molek Asam Gumpal kita...
Cuma kali ni abam buat guna Kacang Dal untuk inti...biasa kacang hijau...bagi abam dua- dua sedap...Selamat mencuba deh...klu buat dok jadi jgn putus asa try buat lagi...berehhh



Resipi Asam Gumpal@Sangupal
A. Inti Kacang Dal
1. Kacang dal 250g
2. Nisang 1/2 kerek besar
3. Gula putih 1 senduk kecil
Cara membuatnya:
Basuh bersih kacang dal..rendam 8 jam( klu nok deras presure cooker je). Masak dlm periuk bila kacang dah empuk masukkan gula dan nisang masak hingga kacang lembik dan jadi hmpir kering. ketepikan biar sejuk. Bila sejuk bentuk bulat2.
B. kulit Sangupal
1. Biji sagu 2 cwn ( dibasuh dan direndam air panas( abam guna air panas Cuckoo) . Air lebih sikit saja pada sagu...kacau...biarkan dlm 15 ke 20 minit...biar sagu kembang.
C. Kuah Sangupal
1. Santan kelapa 1 1/2 biji
2. bawang merah 3 biji dimayang
3. Halia 1 inci dimayang
4. Daun pandan 2 helai dipotong
5. Halba 1 sk
6. Garam gula secukup rasa
Cara Membuatnya:
Basahkan tangan...ambil sagu bentukkan jadi leper...masukkan inti kacang dal...bulat2kan ia...buat sampai habis.
Masakkan air dlm periuk...bila mendidih masukkan Sangupal tadi...bila timbul je..terus angkat dan ketepikan ( jgn bagi rapat2 nnti melekat).
Untuk kuahnya..masukkan santan dlm periuk...bila naik wapnya masukkan semua bahan C..kacau...bila nak mendidih...masukkan Sangupal dan tutup api. Siap.
0 Ulasan