Resipi Cara Masak Apam Solo Edisi 2022

 Pernah try masak Apam Solo? Korang kena cuba Resipi Cara Masak Apam Solo Edisi 2022 yang min kongsikan ni. Best!

Oh ya, jangan lupa kongsikan artikel dibawah hanya dengan butang perkongsian dibawah ini bersama rakan anda di Facebook, WhatsApp group mahupun di Twitter. Ianya amat kami hargai. 

 Ok jom cuba sekarang.

Bahan-bahan:

3 cawan tepung gandum
1 cawan tepung beras
1 cawan gula
1/4 cawan minyak
1 paket yis mauripan
Secubit garam
2 1/2 cawan air
Pewarna ikut suka

Cara-cara:

1) Kecuali pewarna.. Campurkan kesemua bahan2 diatas.. Kacau rata/sebati

2) Perap adunan dalam bekas bertutup 1/2 jam atau sehingga naik

3) Panaskan kukusan terlebih dahulu hingga mendidih.. Acuan sapu minyak.. Susun acuan dlm pengukus

4) Adunan perap yang dah naik tadi dikacau rata

5) Tuang sesudu adunan apam dalam acuan tadi.. Masukkan inti kelapa (buat bulat-bulat dulu inti kelapa).. Tutup inti dengan adunan tadi.. Jangan tuang penuh acuan ye

6) Lebihan adunan bahagikan sikit-sikit..warnakan dengan warna pilihan.. Guna sudu kecil ambil sedikit adunan letak atas apam tadi..buat dgn cepat ye.. Sebab adunan apam naik cepat.. Boleh lorekkan guna lidi

6) Kukus selama 15 minit.. Api sederhana besar

P/s: **Utk adunan warna boleh juga masukkan dalam plastik kecil.. Paipkan atas apam.. Kemudian lorek dgn lidi **Adunan dia sedikit pekat/kental.. Tak pe.. Jangan tambah air

Kredit: Zura zul MAHN


Catat Ulasan

0 Ulasan