Resepi Cakoi Lembut dan Mudah

 Resepi Cakoi Lembut dan Mudah.Ok guys, so Apa Plan? Kalau takde plan, jom masak cakoi jom.

Oh ya, jangan lupa kongsikan artikel dibawah hanya dengan butang perkongsian dibawah ini bersama rakan anda di Facebook, WhatsApp group mahupun di Twitter. Ianya amat kami hargai. 

Alkisahnya, saya terjumpa resipi cakoi yang cukup mudah dan korang wajib try cuba masak cakoi lembut ni.


 

 Bahan-bahan cakoi :

2 cawan tepung gandum
3/4 cawan air suam
1/2 sudu kecil yis
2 sudu besar gula
1 1/2 sudu besar minyak jagung
1/2 sudu kecil garam

Cara-cara :


Masukkan gula dan yis ke dalam air suam. Kacau dan biarkan yis kembang. Lebih kurang 15 minit.


Satukan tepung, minyak jagung dan garam ke dalam bekas besar.


Masukkan yis yang telah kembang tadi ke dalam bekas tepung. Uli adunan sehingga tidak melekat di tangan dan menjadi doh.


Perap doh sehingga naik 2 kali ganda lebih kurang 1jam.


Tumbuk doh yang telah kembang untuk mengeluarkan angin.


Canai doh secara memanjang. Tebal lebih kurang 1cm. Kemudian potong kecil-kecil secara melintang. Letakkan air di bahagian tengah doh yang telah dipotong kecil dan lapik dua.


Perap doh sekejap lebih kurang 5 ke 10 minit supaya lebih kembang.


Tarik doh memanjang dan terus goreng dengan api sederhana kecil.

Nota :
Jangan guna air yang terlalu panas untuk mengelakkan yis mati.
Uli lama untuk mendapatkan kuih yang lembut.
Boleh tambah sedikit baking powder dan soda bikarbonat jika suka.
 

Baca jugak: Resepi Kuah Pandan untuk Cakoi (Ala Kaya Cakoi)

Kredit resipi : Instagram

Catat Ulasan

0 Ulasan