Resipi Cara Masak Spicy Spaghetti Carbonara Tomyam Edisi 2022 ini resipi paling sesuai kalau korang baru nak belajar masak.
Oh ya, jangan lupa kongsikan artikel dibawah hanya dengan butang perkongsian dibawah ini bersama rakan anda di Facebook, WhatsApp group mahupun di Twitter. Ianya amat kami hargai.
Best tau resipi yang dorang share!
Jom try jom!
Jangan lupa bantu min share resipi ni di Facebook / WhatsApp tau, boleh la buat bayar sewa rumah ni ha.
Creamy + masam masam pedas. InshaAllah sedap 😋
Bahan-bahan (untuk 3 orang makan) :
- 2 sudu besar buttercup
- 5 ulas bawang putih (cincang halus)
- Cendawan butang
- Cili padi (kalau nak pedas)
- 2 kotak kecil cooking cream brand Emborg/susu cair 400ml
- 2 sudu besar pes tomyam
- Udang
- Daun limau purut
- Spaghetti (rebus dulu selama 10 minit)
Cara penyediaan :
1. Cairkan buttercup. Tumis bawang putih sampai naik bau.
2. Masukkan cendawan butang.
3.
Masukkan cooking cream. Guna susu cair pun boleh kalau tak ada cooking
cream. Dan kalau nak lebih kuah, boleh lebihkan ya cooking cream/susu
cair.
4. Masukkan 2 sudu besar pes tomyam.
5. Masukkan 1 sudu besar susu pekat. Ini untuk buatkan kuah lebih creamy. Kalau tak nak letak pun tak apa. Kacau sebati.
6. Masukkan udang/sotong/ayam. Kemudian masukkan cili padi.
7. Masukkan spaghetti dan daun limau purut. Gaul sebati dan siap!
P/s
: Saya tak letak garam/gula sebab pes tomyam dan susu pekat tadi dah
cukupkan rasa. Tapi korang boleh season to taste ikut selera ya.
Untuk ayam grilled pula :
Perap
isi ayam dengan 5 ulas bawang putih yang telah ditumbuk + 2 sudu besar
sos tiram + serbuk lada hitam + mixed herbs. Lagi lama perap, lagi
sedap. Boleh grill guna magic pan/air fryer.
Selamat mencuba! 😉
Kredit : aein mohamad
0 Ulasan