Resipi Cara Masak Kuah Laksa Penang Terbaru 2022

Resipi Cara Masak Kuah Laksa Penang Terbaru 2022, apa plan korang harini? Kalau takde plan, jom kita masak kuah laksa penang kemaskini 2022.

Oh ya, jangan lupa kongsikan artikel dibawah hanya dengan butang perkongsian dibawah ini bersama rakan anda di Facebook, WhatsApp group mahupun di Twitter. Ianya amat kami hargai. 


 

Saya terjumpa sorang sis ni kongsi Resipi Cara Masak Kuah Laksa Penang Terbaru 2022 ikut cara dia yang nampak sedap betul.

Tak rugi kita cuba, ye dak?

Step 1:
Kukus ikan selayang bersama asam keping dan garam kasar.
Setelah masak, perisi isi dan tulang.
Kisar halus. Ketepikan sekejap.

Kisar halus bawang merah, bawang putih dan belacan (optional).

Step 2:
Panaskan periuk.
Campurkan bersama kedua-dua bahan kisar tadi.

Tambahkan air mengikut kepekatan kuah yang dikehendaki (Mek Ani guna air bilasan bahan kisar).

Masukkan cili boh. (Untuk bagi kuah berwarna ala-ala merah sikit.)
Kacau sebati.

Masukkan asam keping, daun kesum, bunga kantan, gula, garam dan serbuk perasa. Adjust rasa.
Kacau-kacau sekali sekala.
Masak hingga kuah mendidih.
Padam api.

NOTA KAKI:

Laksa - Mek Ani guna laksa beras yang ready to eat. Beli di pasar. Jadi tak perlu rebus dah.

Kalau guna laksa kering, kena rebus dulu sampai lembut ye. Caranya, didihkan air bersama laksa, sedikit garam dan minyak. Tujuannya untuk elak laksa melekat. Bila laksa dah lembut, tos dan lalukan di bawah air paip.

Hidang laksa di dalam mangkuk bersama bahan sampingan seperti telur rebus, hirisan bawang merah, daun kesum, bunga kantan, timun dan cili padi potong. Buh salad dan nanas pun sedap jugak. Ikutlah mana-mana sayur yang sesuai dimakan dengan laksa penang. 


Last, perah sepotong limau nipis untuk efek lebih sedap. 

Kredit resipi: Mek Ani (Instagram)

Catat Ulasan

0 Ulasan